Delvis permittering av en større del av arbeidsstokken kan være et alternativ til full permittering av noen få, hvis virksomheten klarer seg med delvis driftsstans. Men vær klar over at arbeidstaker må ha fått arbeidstiden redusert med 50 prosent for å ha rett på dagpenger.
En ordning med rullering, der en skifter på hvilke arbeidstakere som permitteres for en kortere periode, kan være en mulighet der arbeidstakerne har nokså like arbeidsoppgaver. Det bidrar til en viss utjevning av ulempene blant de ansatte.
Avtalte kriterier som ansiennitet kan måtte vike for behovet for å spisse tiltaket mot den delen av virksomheten som er mest berørt av ordresvikt. Samtidig vil mange arbeidstakere oppleve ansiennitet som et rettferdig kriterium, og kanskje lettere forsone seg med permittering på et slikt grunnlag. Andre kriterier får gjerne større betydning der forskjellen i ansiennitet er liten.
I Hovedavtalen LO-NHO er utvelgelse etter ansiennitet hovedregelen, men prinsippet kan ifølge avtalen fravikes når det er saklig grunn til å gjøre det.
Bedrifter som ikke er bundet av Hovedavtalen er ikke bundet av ansiennitetsprinsippet i avtalen, men utvelgelsen må uansett begrunnes saklig. Også andre tariffavtaler kan ha bestemmelser om ansiennitet.
Å beholde nødvendig kompetanse for å holde den resterende driften i gang i permitteringsperioden kan være viktig for en virksomhet, som også risikerer å miste viktig kompetanse raskt i forbindelse med permitteringer. Arbeidsmiljøloven § 15-3 (9) gir arbeidstaker som er permittert uten lønn rett til å si opp stillingen sin med bare 14 dagers varsel. Permitterte arbeidstakere som omfattes av hovedavtalen LO-NHO kan i visse tilfeller gå på dagen, når de slutter for å gå over i annet arbeid.
Ulike sosiale hensyn som forsøk på å skåne arbeidstakere i etableringsfasen eller å gi eventuelle lærlinger mulighet til å fullføre læretiden, kan være saklige og relevante kriterier. Lærlinger rammes ofte hardt av en permittering, både fordi lav inntekt påvirker dagpengerettighetene negativt, og fordi avbruddet kan bety utsatt utdanning. Hvilke arbeidstakere som lettest kan skaffe seg alternativt arbeid i permitteringsperioden kan også være et moment.
Økonomiske forhold som sparte reiseutgifter, kan være relevante ved utvelgelsen, når virksomheten er i en vanskelig situasjon, ifølge en dom i Arbeidsretten fra 1990.
Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.
Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.
Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.
Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.