Er den som utfører jobben arbeidstaker eller oppdragstaker? Svaret på dette spørsmålet har stor betydning for rettighetene til den som utfører arbeidet. Hvilken betegnelse partene selv har valgt å bruke i avtalen, er ikke avgjørende. Les Compendia-ekspertens vurdering.
Som arbeidstaker er man blant annet beskyttet av vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven og annet lovverk.
Retten til ferie og feriepenger, sykepenger og omsorgspenger er bare noe av det som blir påvirket, hvis den som utfører arbeidet er oppdragstaker og ikke arbeidstaker. Tilsvarende har en arbeidsgiver langt flere plikter enn det oppdragsgiveren har.
Ved tvil, skal den som utfører oppgaven regnes som arbeidstaker, hvis ikke oppdragsgiver gjør det overveiende sannsynlig at det er snakk om et selvstendig oppdragsforhold. Denne bevisregelen ble tatt inn i arbeidsmiljøloven § 1-8 1. januar 2024.
Det gjør det ekstra viktig å ta en grundig gjennomgang av avtaleforholdet før man skriver kontrakt.
Kan løsningen være å avtale uttrykkelig at den som utfører arbeidet ikke er ansatt, men oppdragstaker? Nei, ikke hvis de reelle forholdene tilsier noe annet.
For i forarbeidene til arbeidsmiljøloven blir det understreket at en person skal regnes som arbeidstaker i lovens forstand hvis tilknytningen til arbeidsgiver reelt sett har karakter av et ansettelsesforhold.
For å avklare det, kommer man ikke utenom en helhetsvurdering som inkluderer alle sidene ved avtaleforholdet.
Nylig ble to viktige momenter som beskriver arbeidstakeren tatt inn i selve lovteksten; en arbeidstaker bidrar med sin personlige arbeidskraft over tid, samtidig som han er underordnet gjennom styring, ledelse og kontroll.
Flere typiske trekk ved et ansettelsesforhold er beskrevet nærmere i forarbeidene og i rettspraksis.
For at de som har behov for vern skal få dette vernet, har Høyesterett flere ganger slått fast at arbeidstakerbegrepet ikke må tolkes snevert. Det finnes ingen fullstendig liste over forhold som kan ha betydning, og arbeidstakerbegrepet endrer seg litt over tid.
Her er noen punkter domstolene har lagt vekt på i saker som har vært til behandling:
Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.
Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.
Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.
Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.