Ofte stilt spørsmål til HR-ekspertene:
Ofte stilt spørsmål til HR-ekspertene:

Har jeg ikke krav på ulønnet foreldrepermisjon?

Har jeg ikke krav på ulønnet foreldrepermisjon?

Ettåringen vår får barnehageplass først om noen måneder. Derfor søkte jeg om ulønnet foreldrepermisjon, men fikk avslag.

Lederen min mener at jeg har hatt delvis foreldrepermisjon, siden jeg utsatte deler av foreldrepermisjonen min for å ta fem uker ferie, og at jeg da ikke har krav på ulønnet permisjon. Kan det være riktig?

Compendia svarer:

Det er forståelig at du reagerer på å miste muligheten til å ta ulønnet permisjon fordi du valgte å utsette deler av foreldrepermisjonen for å ta ferie, istedenfor å vente til etter at permisjonen var over. Siden du hadde 5 uker ferie, går jeg ut fra at du tok ut både den lovbestemte ferien din, og de 4 ekstra feriedagene som følger av tariffavtale. Hadde det bare dreid seg om den lovbestemte ferien, kunne ikke arbeidsgiveren din ha nektet deg ulønnet permisjon. Men for de 4 ekstra feriedagene som følger av tariffavtale, er det mer uklart hva som gjelder.

Lovbestemt ferie

Den lovbestemte ferien på 4 uker og 1 dag bestemmer du selv om du vil ta ut underveis i permisjonen, eller først etterpå. Det skyldes en lovendring som kom på nittitallet. Den ble gjennomført for at arbeidstaker ikke skulle risikere å miste feriedager.

Både ferieloven og folketrygdloven ble endret. At du kan ta lovbestemt ferie underveis i foreldrepermisjonen din, står i ferieloven § 9.

Muligheten til å utsette foreldrepengene ble tatt inn i folketrygdloven.

Tariffavtalt ferie

I oktober 2021 ble folketrygdloven § 14-11 endret slik at arbeidstaker skulle kunne utsette foreldrepengene for å ta all ferien, også de 4 dagene som følger av tariffavtale.

Men reglene om permisjon, som er en sak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, ble det derimot ikke gjort noe med, verken i ferieloven eller arbeidsmiljøloven. Isteden viste lovgiver til Tvisteløsningsnemndas praksis.

Utsetter du foreldrepermisjon, kan du miste rettigheter

Tvisteløsningsnemnda har siden 2017 regnet det å dele opp foreldrepermisjonen for å være en delvis permisjon. Jeg vil tro at når arbeidsgiveren din sier nei til ulønnet permisjon, er det årsaken.

Delvis permisjon betyr to ting. For det første krever det avtale med arbeidsgiver.
For det andre har en arbeidstaker som tar delvis foreldrepermisjon ikke krav på slik ulønnet permisjon i etterkant som du har bedt om. Det står klart beskrevet i arbeidsmiljøloven § 12-5, andre ledd, og taler dermed for at arbeidsgiveren din har rett.

Samtidig er det ikke vanskelig å argumentere for at det virker noe urimelig å miste ett helt års permisjon uten lønn bare ved å flytte tidspunktet for 4 feriedager. Din situasjon illustrerer hvor viktig nettopp ulønnet permisjon kan være, blant annet når det går lang tid før man får barnehageplass til ettåringen. At noe virker urimelig, kan være et relevant argument i juridisk sammenheng. Spørsmålet er også om det var lovgivers vilje at du skulle miste disse rettighetene i en slik situasjon.

Mente permisjonen kunne bli for lang

Hvorfor mister man muligheten til ulønnet permisjonen etter en delvis permisjon? Det lovgiver så for seg den gang regelen ble innført, var at perioden med permisjon kunne bli langvarig når arbeidstaker valgte å kombinere delvis permisjon med delvis arbeid. Skulle arbeidstaker i tillegg ha ulønnet permisjon etterpå, kunne det gjøre det vanskelig for arbeidsgiver, både når det gjaldt kontinuitet i bedriften og muligheten til å skaffe vikar for de ulike fraværsperiodene.

Slike argumenter passer ikke helt på din situasjon. At du flyttet på 4 feriedager førte ikke til at du var borte fra jobb for en lengre periode.

Snakk med arbeidsgiver

Jeg vil derfor anbefale deg å ta en prat med arbeidsgiver for å se om dere kan komme fram til en løsning.

Siden en delvis permisjon krever avtale med arbeidsgiver, ville det vært naturlig at lederen din allerede da dere inngikk avtalen, informerte deg om konsekvensene av å utsette foreldrepermisjonen på grunn av de 4 ekstra feriedagene. Slik informasjon er spesielt viktig når de negative konsekvensene av avtalen blir så store som i denne saken.

Blir dere ikke enige, kan du bringe saken inn for Tvisteløsningsnemnda. Da er det i tilfelle viktig at du overholder fristen. Nemnda må ha saken på sitt bord senest fire uker etter at du fikk skriftlig avslag fra arbeidsgiver.

Picture of Hege Johanne Wold

Hege Johanne Wold

Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.

Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.

Picture of Hege Johanne Wold

Hege Johanne Wold

Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.
Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.

Me snakkes snart!

ME snakkes snart!!