Romantikk på arbeidsplassen: AI-assistenten vet det lederen ikke vet

AI-assistenten er den første til å fange opp hva ansatte er opptatt av, også romantikk. 

Compendias AI-assistent Henry har full kontroll på avtaleverk, plikter og goder på arbeidsplassen. Han er også den anonyme vennen som kan svare på det ansatte ikke våger å spørre HR eller leder om. 

Spørsmål om forhold på jobben

– Vi har måttet utvide temaene Henry kan svare på, forteller AI-trener og produktleder i Compendia Solvor Aasland.

Hun har ansvaret for at Compendias AI-assistent Henry er best mulig rustet til å svare på spørsmål fra ansatte.

– Vi tar stikkprøver av samtalene for å sikre at Henry har tilgang til nok informasjon om det han skal svare på, som juss og interne regler. Alle svarene er selvsagt anonymiserte før vi ser de, forteller AI-treneren og nevner ett tema som teamet bak Henry måtte utvide svarpotensialet i.

– Vi så at han rett og slett fikk mange spørsmål om romantiske forhold på jobben, sier hun og ler.

Les mer: Henry + AI = Superverktøy

AI-ASSISTENT: Solvor Aasland sammen med Compendias AI-assistent Henry. 

– En anonym venn å gå til

Henry har fått spørsmål om det er greit å ha et forhold til kollegaen, om forhold med sjefen,og hva konsekvensene kan bli på jobb.

– Vi så at dette var spørsmål flere hadde i ulike virksomheter. Det som er spesielt med en AI-assistent er at ansatte kan spørre om ting de aldri ville spurt en person i HR-avdelingen om. De ansatte har en anonym venn å gå til, sier Aasland.

Hun spesifiserer at det ofte er større bedrifter som har AI-assistent og at personvernet alltid er ivaretatt og meldingene anonymsiert.

– Det vi tar ut av informasjon er for å få innsikt i hva som blir spurt om, både for at vi i Compendia og bedriften kan gjøre endringer hvis det trengst, sier Aasland videre.

Les mer: Spør oss om AI

Er det greit med en flørt på jobb?

Men er det greit å ha en flørt på jobben? Og hva med en kjæreste? En ektefelle?

– Arbeidsplassen er en viktig møteplass for mange. Det er helt naturlig at det kan bli både flørting og romanse, sier Mette Reiten, HR-ekspert og juridisk rådgiver i Compendia.

– At det oppstår søt musikk på arbeidsplassen trenger ikke være problematisk, men det kan være det. Det kommer helt an på hvilken type virksomhet vi snakker om. Det kan for eksempel være forskjell på store og små virksomheter. Er det slik at de ansatte jobber tett på hverandre, eller er man på ulike steder i ulike avdelinger og derfor ikke har så mye direkte med hverandre å gjøre på jobb. Er man i en bransje hvor det stilles strenge krav til tillit og upartiskhet, eller er det en virksomhet hvor slike hensyn ikke er så viktige, sier hun videre.

GIR RÅD: Mette K. Reiten er jurist og har over 20 års erfaring i HR-faget.
Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia.

Ingen lover som regulerer

Det finnes ingen lover som regulerer kjærlighetsforhold på jobben, men mange virksomheter har etablert interne retningslinjer for nære relasjoner for å unngå utfordringer.

Slike retningslinjer kan for eksempel være at leder skal varsles dersom to kollegaer blir et par. En konsekvens kan være å legge til rette for at personer i nære relasjoner ikke skal jobbe på samme avdeling.
Les hele saken om hva som er lurt å gjøre når det oppstår søt musikk på jobben her. 

Jorunn Erga Steinsland

Digitalmarkedsfører og innholdsprodusent

Jorunn Erga Steinsland

Digitalmarkedsfører og innholdsprodusent

Me snakkes snart!

ME snakkes snart!!