Å jobbe strukturert med risiko og avvik gjør at Logi Trans sparer penger og har en tryggerer arbeidsplass for sine ansatte.
– Før vi fikk avvikssystem gjennom compendia var prosessen tungvint og med manuell håndtering. Vi fylte ut skjemaer på papir og hadde en avvikshåndtering i driftssystemet, men det ga dårlig oversikt. Vi måtte få på plass et ordentlig system med faste rutiner, slik at avvik ikke bare ble diskutert og glemt, sier Cathrine Ogne, konserndirektør i Logi Trans.
Logi Trans er et familieeid firma med hovedkontor i Tananger i Rogaland og har også avdelinger i Bergen og Larvik. Logi Trans leverer frakttjenester fra A til Å, både nasjonalt og internasjonalt. Konsernet har avdelinger i Danmark, Sverige og Nederland og leverer tjenester i store deler av Europa.
Når kalenderen hviler på 2025 har virksomheten brukt avviks- og risikosystemet til Compendia i 14 år og har en helt annen måte å jobbe på.
– Vi har lav terskel for å melde inn avvik og forbedringsforslag. For oss er det viktig å få dokumentert avvik, sier Ogne.
Logi Trans har mange sjåfører som ikke er fast ansatte i virksomheten, men alle har tilgang til en app der de kan meldes inn avvik umiddelbart.
Avvik kan også meldes inn digitalt uten appen. Når avviket er meldt, starter en tydelig prosess med ansvarsperson og frister for oppfølging.
– Systemet er oversiktlig og brukervennlig for alle ansatte, fra sjåfører til ledere. Det er et system som blir brukt, ikke et som bare ligger der fordi du må ha det. Det hjelper oss definitivt å ha kontroll. Vi opplever også systemet som fleksibelt, samtidig som det er veldig solid. Det er lite feil og lite nedetid, sier hun.
At alt blir registrert gjør at Logi Trans kan se om det er noe som går igjen.
– Hvis det skjer større ting som alle må lære av, blir dette tatt opp på personalmøter. Alvorlige hendelser blir også delt med andre aktører i bransjen, for at andre skal lære og unngå det samme, sier konserndirektøren og trekker fram denne delingskulturen som et viktig steg i riktig retning.
Ett av avvikene Logi Trans delte var en hendelse som kunne blitt alvorlig.
– Vi skulle frakte en last med store rør, og kunden som eier rørene var bestemte på hvordan lasten skulle sikres. I en oppoverbakke sklir det midterste røret ut. Heldigvis ikke helt ut, men dette kunne blitt en potensielt farlig situasjon. Derfor valgte vi å gå ut med denne hendelsen til andre i bransjen for å hindre at andre skal oppleve det samme, forklarer konsernlederen.
Hun er glad for den åpenheten bransjen har rundt risiko og avvik.
Cathrine Ogne, konserndirektør i Logi Trans.
– Å jobbe systematisk med risiko og avvik gir oss et tryggere arbeidsmiljø, men det gjør også at vi finner nye måter å identifisere potensielle risikoer. Vi har også konkrete eksempler på at vi har fått en bedre leveranse, sier Ogne og tar oss med noen år tilbake i tid.
– Vi hadde en periode med en rekke avvik på grunn av forsinkelser. Det skal vi ikke ha i vår bransje. Det viktigste for våre kunder er at vi leverer på tida, sier konserndirektøren.
Hun forteller at en grundig gjennomgang av avvikene viste et tydelig mønster.
– Vi så at problemene oppstod hos en av våre underleverandører og bestemte oss for å ta grep, avslutte dette samarbeidet og heller bygge opp tilsvarende funksjon i eget system, med veldig godt resultat, forteller Ogne.
I dag har Logi Trans en leveringspresisjon på 99,57 prosent, som er veldig høyt.
– Å ha gode systemer og rutiner på risiko og avvik gjør at vi får en bedre og mer effektiv drift, som igjen viser igjen på bunnlinja. Vi gjør bedre butikk når vi gjør ting riktig, slår hun fast.