Krav til arbeidsgiver i likestillings- og diskrimineringsarbeidet

Arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt ble styrket ved en lovendring i 2020. Samtidig fikk arbeidsgiver større forpliktelser til å sørge for likestilling, og forebygge diskriminering.
Fra samme tidspunkt ble myndigheten til Diskrimineringsnemnda utvidet. Nemnda kan behandle saker om seksuell trakassering, og ilegge oppreisningserstatning i saker om seksuell trakassering innenfor arbeidslivet.

Sammensatt diskriminering

Den generelle aktivitetsplikten alle arbeidsgivere har for å hindre diskriminering på alle diskrimineringsgrunnlag, for eksempel etnisitet, religion og seksuell orientering, omfatter nå også sammensatt diskriminering. Det betyr at arbeidsgiver også må rette oppmerksomhet mot forhold som kan føre til diskriminering som skjer på flere diskrimineringsgrunnlag samtidig.

Kjønnsbasert vold og seksuell trakassering

Det følger av likestillings- og diskrimineringsloven at arbeidsgiver skal arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å hindre diskriminering på grunn av blant annet kjønn.

Aktivitetsplikten knyttet til diskrimineringsgrunnlaget kjønn omfatter også forebyggende arbeid mot kjønnsbasert vold på arbeidsplassen.

Det presiseres i likestillings- og diskrimineringsloven § 26, 1. ledd at arbeidsgivers plikt til å forebygge trakassering også gjelder seksuell trakassering.

Krav om risikokartlegging

Offentlige virksomheter og private virksomheter med flere enn 50 ansatte, må følge en bestemt arbeidsmetode i diskriminerings- og likestillingsarbeidet.

Private virksomheter som har mellom 20 og 50 ansatte, må følge samme arbeidsmetodikk, hvis en av partene i virksomheten krever det.

Det innebærer blant annet å gjennomføre risikokartlegging og iverksette tiltak som er egnet til å motvirke diskriminering og bidra til økt likestilling og mangfold.

Arbeidsgivere med færre enn 20 ansatte skal dokumentere hva de gjør for å fremme likestilling og hindre diskriminering, blant annet innenfor rekruttering.

Diskrimineringsnemnda

I tillegg til å behandle klager på diskriminering og trakassering, kan Diskrimineringsnemnda behandle klager på seksuell trakassering. Dette er et gratis lavterskeltilbud, som et alternativ til domstolsbehandling. Nemnda kan ilegge oppreisning, det vil si en erstatning for ikke-økonomisk skade («tort og svie»), i saker om seksuell trakassering innenfor arbeidslivet.

I enkle saksforhold om seksuell trakassering kan nemnda også fatte vedtak om erstatning for økonomisk tap som følge av trakasseringen.

Picture of Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril er jurist og har mer enn 20 års erfaring innen arbeidsrett og HR-faget.

Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia.

Picture of Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril er jurist og har mer enn 20 års erfaring innen arbeidsrett og HR-faget.

Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia

Me snakkes snart!

ME snakkes snart!!