Hva gjør du når for mange ønsker seg fri samme uka?Er det alltid de med små barn som skal få fri?
En leder har både ansatte med ferie til gode, de som har opparbeidet seg avspasering og flere som har stått på ekstra i en krevende periode.
Les våre råd.
Vi har oppfordret alle ansatte til å planlegge uttak av feriedagene de har til gode.
Nå er utfordringen at for mange ønsker seg fri i høstferien. Noen av de som ønsker seg fri har ikke feriedager til gode, men ønsker å ta ut avspasering. Nå er vi usikre på hvordan vi skal prioritere.
Det er viktig for oss at ikke mange sitter igjen med restferie som må overføres til neste år. Vi har selvsagt forståelse for at de med barn i skolealder ønsker seg fri, men må også sikre nok bemanning til å ivareta nødvendige funksjoner denne uka.
Vi har også et sterkt ønske om å komme i møte de som har jobbet ekstra og strukket seg langt i forbindelse men en nylig travel periode.
At dere har etterlyst ansattes ferieønsker for høsten er en god start. Arbeidet med å prioritere mellom de ulike ønskene kan være krevende, men er viktig.
Ferieloven overlater i stor grad spørsmålet om når ansatte skal ta ferie til arbeidsgivers styringsrett, med noen viktige unntak. Forutsetningen er at uttaket av ferie drøftes med de ansatte på forhånd.
Regelen gir arbeidstaker en rett til å bli hørt. Samtidig gir den arbeidsgiver et viktig verktøy. Ofte løser ferie- og avspaseringskabalen seg nettopp ved at man snakker sammen, og på den måten blir klar over ulike utfordringer og ønsker.
En personalpolitikk som ivaretar ulike livsfaser, er god personalpolitikk. De fleste har stor forståelse for småbarnforeldres spesielle utfordringer. Foreldre med små barn er i større grad enn andre bundet av skoleruta, men også de er forskjellige. Eneforsørgere og familier uten nettverk er mest utsatt. Andre familier kan ha større handlingsrom på grunn av den andre forelderens arbeidssituasjon eller besteforeldre som kan stille opp. Oppfordre dem gjerne til å legge en plan for uttaket av ferie- og avspaseringsdager så tidlig som mulig. Nettopp fordi vi er forskjellige, er det mulig å få ferie- og avspaseringskabalen til å gå opp. Men arbeidsgiver er avhengig av å få informasjon om den enkeltes behov, og av hensyn til bemanningen og den enkeltes mulighet til å innrette seg er det viktig å legge en plan i god tid.
Vi anbefaler alltid arbeidsgiver å legge en plan for uttaket av feriedagene først. Lovreguleringen av feriedager gjør at det er her arbeidsgivers handlingsrom er minst. Ferie etter ferieloven må avvikles, og arbeidsgiver har ansvar for å legge til rette for at det er mulig. Loven åpner likevel for at partene kan avtale at noe ferie overføres til neste kalenderår. Samtidig bør arbeidstakere som står på ekstra i perioder sikres tilstrekkelig hvile i etterkant, slik at belastningen ikke blir for stor over tid. Opparbeidet avspaseringstid må tas ut på et visst tidspunkt, og gjerne i etterkant av en travel periode. Hvis noen har strukket seg ekstra, og det ikke er mulig å få tatt ut timene i avspasering, er det viktig at dere følger dette opp på en ryddig og god måte. En mulighet kan være å betale timene ut.
Mette er jurist og har over 20 års erfaring i HR-faget.
Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia.
Mette er jurist og har over 20 års erfaring i HR-faget.
Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia.