AI-treneren om AI: – Bruk det riktig

Lurer du på hvordan du skal bruke AI riktig i HR-jobben din? Få med deg noen gode råd fra vår AI-ekspert og lær hvordan en AI-trener selv bruker AI.

– Vi skal ikke la teknologien diktere hva vi gjør, men bruke den for å oppnå det vi ønsker, sier AI-trener og produktleder Solvor Aasland i Compendia.

– AI må løse noe

Det er sagt og skrevet mye om generativ kunstig intelligens siden Chat GPT ble lansert i november 2022. Mange bedrifter føler de må henge seg på AI-toget og ikke stå igjen på stasjonen. Compendias AI-ekspert minner om at det er viktig å finne riktig AI-verktøy til rett jobb.

– Vi må ikke glemme at AI er et verktøy. Det må løse noe. Vi skal ikke bruke kunstig intelligens bare for å bruke det, slår hun fast.

«Vi skal ikke la teknologien diktere hva vi gjør, men bruke den for å oppnå det vi ønsker»

Ikke overraskende er AI-treneren selv veldig glad i generativ kunstig intelligens.

Men hvordan bruker hun dette verktøyet selv?

– På jobb bruker jeg AI mye til forbedring av tekst. Jeg har gjerne et utkast som jeg gir til Chat GPT og ber om forbedringsforslag. Liker jeg ikke det jeg får, ber jeg om fem nye forslag, før jeg kopierer over i Word og flikker på det der. Da jeg skulle oppdatere CV-en min på jobb, spurte jeg også om hjelp siden jeg er veldig dårlig til å skryte av meg selv. Jeg lot AI komme med de store ordene, så slapp jeg, sier Solvor og ler.

Får mer tid til det medmenneskelige

Hun liker at kunstig intelligens frigjør tid.

– For eksempel så brukte vi som jobber som AI-trenere mye tid på tekstforbedring og skriving før.

Språkmodeller har betydelig redusert tiden vi bruker på dette. Min jobb er definitivt en jobb som har endret seg mye på kort tid, sier hun.
Hvis Solvor skal se inn i kula og spå om framtida, er det en ting hun er rimelig sikker på.

– Jeg tror vi blir kvitt mange kjedelige oppgaver og at tilværelsen faktisk kan bli mer meningsfull – at vi får frigjort tid til å fokusere på det medmenneskelige og de interessante oppgavene, sier hun.
og legger til en mye brukt frase:

– AI kommer neppe til å ta jobben din, men en som kan bruke AI kan komme til å gjøre det.

AI-treneren viser til ferske tall fra Boston Consulting Group som viser at Norge henger etter når det gjelder bruk av kunstig intelligens.
Rapporten viser nemlig at 24 prosent av norske arbeidstakere bruker generativ AI jevnlig, mot 54 prosent i resten av Europa.

– Tilpasset info

Selv har Solvor laget seg en egen AI-assistent i Chat GPT. Denne bruker hun flittig, også på privaten.

– Det er ikke mye jeg googler lenger. Jeg spør heller Chat GPT. Da får jeg mye mer tilpasset info, enten jeg skal male veggene hjemme eller lage middag av det jeg har liggende i kjøleskapet.

– Da hunden min ble syk fikk jeg mye bedre og tilpassede svar av AI enn av Google, siden jeg kan legge til mye mer tilleggsinformasjon i spørsmålet, eller promptet, som det egentlig heter, sier AI-eksperten.

Men AI-treneren minner om at generativ AI bruker store ressurser.
– Vi bør ikke tulle for mye rundt med generativ AI uten at det gir noen verdi, så skru på vettet, oppfordrer Solvor og legger til at det også er viktig å være litt bevisst med hva en opplyser om da data kan bli brukt til videre trening av språkmodellene.

Henry og Morten

Compendia har to AI-assistenter som bor i produktene, Henry og Medlems-Morten. Medlems-Morten opererer i medlemssystemene til fagforeninger og andre organisasjoner, mens Henry er det Solvor kaller en internbot.

– Han startet som en chatbot som kunne svare på HR-spørsmål. Nå svarer han på alt som er internt i organisasjonen. Vi så at brukerne ikke skiller mellom hvor spørsmålene hører hjemme. De vil bare ha svar. Da er det praktisk å slippe å forholde seg til flere kilder – det skal holde med Henry, sier AI-treneren.

Å ha en AI-assistent koblet til personalhåndboka kan gi bedriftene en stor verdi, på flere måter. De slipper å spørre en HR-ansatt for å få svar på det de lurer på. De slipper også å leite gjennom mange dokumenter. Det er bare å spørre assistenten. Dette sparer både den ansatte, ledere og HR-rådgivere for tid. Nylig har Compendias AI-assistent begynt å bruke generativ kunstig intelligens og svarer nå som et menneske og gir mye mer utfyllende svar enn han gjorde som ordinær chatbot.

Hvordan bygge en AI-assistent?

Men hvordan er egentlig en AI-assistent bygget opp?

– Vi bygger en viss struktur for at datagrunnlaget ikke skal bli for stort og for å redusere hallusinering – at han svarer feil, forklarer Solvor og legger til at Henry er instruert til å ikke svare utenfor datagrunnlaget eller basert på generell kunnskap.

– Henry skal ikke google selv. Det er forskjellen på vår AI-assistent og Chat GPT. Selv om verktøyet vårt er bygget på Chat GPT, skal ikke AI-assistenten oppføre seg som Chat GPT. For eksempel så kan Henry svare på sykdom, men hvis du sier du har kreft, så skal han ikke svare om alternative behandlinger. Han skal kun svare på juridisk innhold fra Compendia og bedriftens egne retningslinjer. Når Henry av og til svarer «Det kan jeg ikke svare på», har vi faktisk gjort jobben vår, for han skal ikke svare på alt, forklarer hun videre.

Hver gang en AI-assistent svarer på spørsmål, spares andre ansatte for tid.
Compendia har statistikk på hvor mye kundene sparer per samtale en ansatt har med Henry.
– Vi regner rundt fem minutter spart per samtale. I tillegg får du mye statistikk som gir innsikt om hva som rører seg i bedriften. Alt er selvsagt helt anonymisert.

Me snakkes snart!

ME snakkes snart!!