Når forhold rundt røyking og snusing så tydelig engasjerer og også irriterer på arbeidsplassen, er det greit å ta seg tid til å snakke om problematikken. Å diskutere situasjonen kan øke forståelsen og hjelpe medarbeiderne dine til å se at saken har flere sider, og kanskje bidra til at den løser seg.
Du gir sparsomt med informasjon om årsaken til at saken er blitt et hett tema hos dere. Har dere mange tidligere røykere som nå har mistet muligheten til å ta fram e-sigaretten på kontoret eller i møterommet, kanskje etter først å ha blitt nektet å røyke på og nær arbeidsområdet?
Det tar gjerne tid å venne seg til endringer. Kanskje trenger røykerne en liten pause før dere diskuterer muligheten for ytterligere restriksjoner.
Snusing berører noe av den samme problematikken. En del tidligere røykere har valgt å gå over til snus etter å ha blitt pålagt stadig nye restriksjoner. Diskuterer dere muligheten for å regulere også slik bruk av nikotin, kan det sette følelser i sving.
Når det gjelder muligheten for å regulere bruken av snus er det viktig å være oppmerksom på at det går en grense for hvor langt arbeidsgiver bør gå i form av personlige inngrep overfor sine medarbeidere.
I tillegg er vi på et område som er klart lovregulert. Røyking, damping og snusing er regulert i tobakksskadeloven. Lovgiver har der tatt et bevisst valg, og innført forbud mot snus i barnehager og på skoler gjennom et tobakksforbud. En tilsvarende løsning er ikke valgt på arbeidsplasser generelt.
Du nevner at snusbruken skaper irritasjon blant ikke-snuserne fordi de opplever det som uappetittlig.
Hvorfor må prisen med snus settes på plass akkurat under et møte eller før de andre er ferdige med maten til lunsj? Også andre forhold på en arbeidsplass kan irritere eller virke uappetittlig. Noen irriterer seg over arbeidskameraten som plystrer på nabokontoret. Andre kan ikke forstå hvorfor kollegene ikke kan lukke dodøra etter bruk.
Diskusjonen om snusbruk skal reguleres kan kanskje med fordel knyttes opp mot en generell diskusjon om eventuelle «hygieneregler» på arbeidsplassen.
Mette er jurist og har over 20 års erfaring i HR-faget.
Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia.
Mette er jurist og har over 20 års erfaring i HR-faget.
Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia.