Rapporten fra 2016 forteller at unge arbeidstakere i nordiske land har nær 40 % økt risiko for arbeidsrelaterte mentale plager. De har opptil 70 % økt risiko for hodepine på grunn av jobben, og mer enn 3 ganger økt risiko for arbeidsrelaterte hudproblemer. I tillegg har de dobbelt så stor risiko for å bli utsatt for en ulykke på jobb.
“Unge arbeidstakere har dobbelt så stor risiko for å bli utsatt for en ulykke på jobb.”
Hvorfor er det slik, og hva kan virksomheten gjøre? Det er spørsmål arbeidsgiver bør stille seg. De unge mangler ofte den erfaringen og bevisstheten om farene i arbeidslivet som eldre arbeidstakere har, og har kanskje ikke fått tilstrekkelig opplæring. Rapporten foreslår blant annet å bedre HMS-utdanningen for elever på yrkesfag.
Det betyr at du som arbeidsgiver bør være ekstra oppmerksom på at de unge får den opplæringen og erfaringsoverføringen de trenger.
Både unge og eldre arbeidstakere bør få informasjon om:
Alle virksomheter skal jobbe systematisk med helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen. Det betyr blant annet å kartlegge risikoen og sette inn tiltak for å forbedre forholdene. Det er naturlig å starte der risikoen og skadepotensialet er størst. Statistikk og historikk er viktig informasjon, og skal med i risikovurderingen.
Som arbeidsgiver har du ansvar for trygge arbeidsforhold for alle ansatte, også de unge. God sikkerhetskultur kommer hele virksomheten til gode, og er med på å bygge ditt omdømme som en god arbeidsgiver.