Er reisetid arbeidstid?

Ifølge arbeidsmiljøloven er arbeidstid “den tiden arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver”. Det betyr at når arbeidstaker “står til disposisjon for arbeidsgiver” på reise, er reisetiden arbeidstid.

Lovens definisjon gir oss ikke et konkret svar på hva arbeidstid er i enhver situasjon.

Saker som har vært behandlet av domstolene viser også at spørsmålet om reisetid er arbeidstid kan være vanskelig å ta stilling til, særlig når reisetiden skjer utenom den normale arbeidstiden og til andre steder enn et fast arbeids- eller oppmøtested.

Ulike situasjoner

I noen situasjoner er det mer opplagt at reisetid ikke er arbeidstid, for eksempel reisetiden mellom bosted og fast arbeidssted eller oppmøtested. Arbeidstaker kan gjerne bruke denne tiden til hva man vil, enten lese avis eller ta seg en hvil på toget.

Arbeidstaker står med andre ord ikke til arbeidsgivers disposisjon under reisen. Men hvis arbeidstaker er pålagt å utføre arbeid på reisen, eller kan motta instrukser fra arbeidsgiver underveis, kan reisetiden være arbeidstid.

Sendes arbeidstaker til et annet sted enn det faste oppmøtestedet, vil utgangspunktet også være at reisetid ikke er arbeidstid. Men det kan allikevel stilles spørsmål ved dette utgangspunktet, for eksempel når reisen må gjennomføres for at arbeidstaker skal kunne utføre de arbeidsoppgavene som er pålagt.

Når arbeidstaker ikke har et fast oppmøtested er det klare utgangspunktet at reisen mellom hjemmet og til den første kunden ikke er arbeidstid. Det kan likevel være omstendigheter som fører til motsatt konklusjon.

Med andre ord er det i mange tilfeller ikke et enkelt svar på om reisetid er arbeidstid. For å ta stilling til spørsmålet, må det foretas en konkret vurdering i det enkelte tilfellet.

“For at reisetid skal anses som arbeidstid må arbeidstaker stå til disposisjon for arbeidsgiver under reisen”

Tre elementer

Slike konkrete vurderinger er gjort av norske domstoler i flere tilfeller hvor det har oppstått en tvist om denne problemstillingen. Praksis viser at disse momentene er sentrale når man skal vurdere om reisetid er arbeidstid:

  • Utfører arbeidstaker arbeidsoppgaver eller plikter innenfor rammen av sitt arbeidsforhold under reisen?
  • Står arbeidstaker til arbeidsgivers disposisjon under reisen?
  • Er arbeidstaker i arbeid under reisen?

Er svaret på disse spørsmålene ja, er et mye som taler mye for at reisetiden er arbeidstid.

Godtgjørelse

Bortsett fra retten til overtidsbetaling, regulerer ikke arbeidsmiljøloven ansattes rett til lønn eller annen godtgjørelse. Hvordan reisetiden skal kompenseres, for eksempel med lønn time for time eller avspasering, beror derfor på hva som er avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker enten i arbeidsavtalen eller tariffavtale.

Viktig avklaring

Regnes reisetiden som arbeidstid vil det ha betydning i forhold til vernereglene om arbeidstid, for eksempel regler om hviletid og overtid.

Er reisetiden arbeidstid er det også aktuelt å avklare spørsmål om godtgjørelse. Det vil derfor være viktig både for arbeidsgiver og arbeidstaker å avklare om reisetid er arbeidstid.

Picture of Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril er jurist og har mer enn 20 års erfaring innen arbeidsrett og HR-faget.

Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia.

Picture of Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril er jurist og har mer enn 20 års erfaring innen arbeidsrett og HR-faget.

Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia

Me snakkes snart!

ME snakkes snart!!