Runes arbeidsgiver betalte lønn under fraværet de 16 første dagene etter bilulykken, det vil si i en full arbeidsgiverperiode. Nå starter en ny opptjeningsperiode som er på 16 dager regnet fra forrige gang arbeidsgiver betalte sykepengene. I denne opptjeningsperioden må arbeidstaker:
En faktisk gjenopptakelse betyr at Rune må ha gjenopptatt arbeidet i den utstrekning arbeidsavtalen tilsier. Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden (Ankenemnda) har lagt dette til grunn i flere saker, blant annet i sakene 2/93 og 41/99.
Så lenge arbeidsavtalen til Rune ikke formelt er endret fra 100 % til 80 %, oppfyller han ikke dette vilkåret. Det er heller ingen holdepunkter for å si at arbeidsavtalen faktisk er endret, så lenge Rune har en tidsbegrenset permisjon og mottar en midlertidig uførepensjon. En faktisk endring kan med andre ord være tilstrekkelig i forhold til kravet om gjenopptakelse av arbeidet, for eksempel hvis uføreytelsen er varig og arbeidsgiver er kjent med det.
Rune er optimistisk med tanke på fremtiden og ønsker ikke å endre arbeidsavtalen til en 80 % stilling. Han må derfor leve med at han en periode framover ikke vil få lønn eller sykepenger hvis han må være hjemme fra jobb noen dager på grunn av en forkjølelse. Opptjeningen overfor NAV har i det minste startet. Etter at Rune har vært arbeidsfør i 26 uker uten å motta ytelser fra NAV, vil han igjen ha rett på sykepenger fra folketrygden.
Arbeidsgiver må være oppmerksom på at så lenge Rune ikke har opparbeidet seg nye rettigheter til sykepenger overfor NAV, vil heller ikke arbeidsgiver få refusjon fra trygden hvis man betaler sykelønn ut over arbeidsgiverperioden. Arbeidsgiver får altså ikke bedre rettigheter enn det arbeidstaker har.
Anne Toril er jurist og har mer enn 20 års erfaring innen arbeidsrett og HR-faget.
Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia.
Anne Toril er jurist og har mer enn 20 års erfaring innen arbeidsrett og HR-faget.
Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia