Vi kan normalt stå i jobb til vi blir 72 år, hvis vi ønsker det. Men de to siste årene i arbeidslivet må vi klare oss helt uten sykepenger.
Mange arbeidstakere ønsker å stå lenge i jobb, og samfunnet har behov for at vi gjør det. Siden 1. juli 2015 har arbeidsmiljølovens normalordning vært at vi kan stå i jobb til vi blir 72 år, hvis det ikke gjelder andre lovbestemte unntak, eller virksomheten har en bedriftsintern aldersgrense som er lavere.
I staten er den alminnelige aldersgrensen 70 år, men kan i noen tilfeller settes lavere, ifølge lov om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn § 2.
Lovendringen i 2015 ble sett på som et viktig bidrag til å heve avgangsalderen, i tråd med intensjonen i IA-avtalen. Men faren for å bli syk øker etter hvert som vi blir eldre. Samtidig blir retten til sykepenger etter folketrygdloven sterkt redusert når vi fyller 67 år, og på 70-årsdagen mister vi retten helt.
“Allerede på 67-årsdagen blir retten til sykepenger redusert, hvis ikke en tariffavtale gir arbeidstaker bedre rettigheter.”
70-åringen som mister retten til sykepenger er ikke utsatt for aldersdiskriminering, selv om han kanskje opplever det slik når alderen er avgjørende og det er vanskelig å forstå hvorfor. Den nye likestillings- og diskrimineringsloven som trådte i kraft 1. januar 2018 innførte et generelt forbud mot aldersdiskriminering på alle samfunnsområder. Men det er sagt uttrykkelig i loven at aldersgrenser som følger av lov eller forskrift ikke er i strid med diskrimineringsforbudet i § 6.
Det er ikke et krav at slike aldersgrenser skal være saklige, og det er gjort bevisst. I forarbeidene til den nye likestillings- og diskrimineringsloven står det: «Det vil være ulike oppfatninger av om en aldersgrense er saklig, nødvendig og ikke uforholdsmessig. Slike oppfatninger kan være påvirket av ulike syn på hvordan goder og byrder i samfunnet bør fordeles. Etter departementets syn bør slike avveininger ikke avgjøres gjennom rettsanvendelse i forvaltning og rettsapparat, men av folkevalgte organer.»
Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.
Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.
Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.
Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.