Har dere hatt samme varslingsrutine en stund uten å revidere den? Eller tok dere i sin tid en mal dere fant, for å få rutinen raskt på plass? Da kan det være lurt å gjennomgå rutinen på nytt, for å sikre at den ikke er i strid med loven.
Alle virksomheter som jevnlig sysselsetter minst 5 ansatte skal ha rutiner for intern varsling om kritikkverdige forhold. Også virksomheten med færre enn 5 ansatte skal ha slike rutiner hvis forholdene i virksomheten tilsier det.
Arbeidsmiljøloven regulerer hva som skal med i rutinen, og stiller dessuten klare krav til at de ansatte skal involveres i arbeidet med den. Husk at dere skal lage rutiner for intern varsling, ikke begrense muligheten til å varsle eksternt.
Det er fort gjort å ordlegge seg slik at arbeidstakers rettigheter snevres inn. Derfor er det sagt uttrykkelig i arbeidsmiljøloven at varslingsrutinen ikke skal begrense den retten til å varsle som arbeidstaker er gitt i loven.
Enten virksomheten har laget rutinen helt selv, eller tatt utgangspunkt i en mal andre har laget, må altså alle formuleringer som kan begrense arbeidstakers rett til å varsle lukes ut. Et godt tips er derfor å sammenligne varslingsrutinen dere har i dag med lovteksten i arbeidsmiljølovens kapittel 2A om varsling, for å luke ut eventuelle feil. For etter lovendringen i 2020 er det lettere å se av selve lovteksten hvilke regler som gjelder.
Arbeidsmiljølovens varslingsregler stiller i mange tilfeller ikke et spesifikt krav om at framgangsmåten skal være forsvarlig. Arbeidstaker kan for eksempel alltid varsle eksternt til en offentlig myndighet, for eksempel en tilsynsmyndighet, eller internt i samsvar med arbeidsmiljøloven § 2 A-2 (1) bokstavene a-d, uten at det stilles tilleggskrav til forsvarlig framgangsmåte.
Møter arbeidsgiver den ansattes varsling med reaksjoner i slike tilfeller fordi man mener fremgangsmåten ikke var forsvarlig nok, kan det rammes av forbudet mot gjengjeldelse, noe som blant annet kan utløse erstatningsplikt.
Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.
Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.
Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.
Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.