Slik kan mangfold bli lønnsomt

Kampen om de kloke hodene og de flinke hendene er hardere. Men hva hvis du kan utvide rekrutteringsgrunnlaget og samtidig tjene på det?

Av: Jorunn Erga Steinsland | Innholdsprodusent, Compendia

Er det en fordel eller en ulempe at flest mulig på en arbeidsplass er likest mulig? 

Forskning fra blant annet Institutt for samfunssforskning viser at bedrifter som har mangfold på alle nivå, blant både ansatte og ledere, og i alle dimensjoner, som kjønn, alder, etnisitet og funksjonsevne, har både bedre lønnsomhet og bedre arbeidsmiljø.

Disse virksomhetene har også lavere sykefravær og bedre kundetilfredshet. Men hvorfor er det slik?

– Flere innfalsvinkler

– Vi ser at sammensatte grupper gir bedre innovasjon, flere ideer, bredere kunnskap og kompetanse. Rett og slett flere innfalsvinkler til løsningen på problemet, forklarer HR-rådgiver marte Hagerup-Røken i Compendia, og legger til:

– Mangfold hindrer gruppetenkning, at en kjører seg inn i et spor og ikke klarer å møte endringer, enten det er nye ansatte eller samarbeidspartnere. I tillegg kan et bredt mangfold av ansatte gi et bredere beslutningsgrunnlag. Ulike tanker belyser ulike sider, sier HR-rådgiveren.

Picture of Marte Hagerup Røken

Marte Hagerup Røken

Marte er HR og AI-rådgiver med over 17 års fartstid i HR, og har erfaring med det meste innenfor personalfeltet. Hun har vært verneombud, studert Lean management og holder gjerne et innlegg for deg om et engasjerende HR-tema.

“Man får en kultur der de ansatte tilpasser seg hverandre og der man har takhøyde for både å være forskjellig og å ha ulike meninger”

Marte Hagerup-Røken, HR-rådgiver i Compendia

Hun mener at bedre arbeidsmiljø og lavere sykefravær henger sammen.

– Bedrifter med bredt mangfold scorer også høyere på jobbtilfredshet. Jeg tror at det kan henge sammen med at man får en kultur der de ansatte tilpasser seg hverandre og der man har takhøyde for både å være forskjellig og å ha ulike meninger, legger hun til og anbefaler ledere som skal ansette flere til å løfte blikket.

– Hvis du utvider gruppa dere vil tiltrekke dere og klarer å tenke bredde, har dere plutselig også en mye større pool å rekruttere fra, sier Compendia-rådgiveren og kommer med et konkret råd til stillingsannonsen:

– Om du med de beste intensjoner oppfordrer en gruppe som er underrepresentert hos dere til å søke, kan du uten å mene det diskriminere en annen gruppe. Diskriminering er ikke lov selv om det gjelder majoritetsgruppa. Skriv heller “Hos oss er vi opptatt av mangfold og vi oppfordrer alle til å søke!” Men da må du mene det også, sier hun.

Ny inspirasjon?

Compendia har erfarne rådgivere med både HR- og juridisk bakgrunn. Trenger du å bli inspirert gjennom et foredrag eller en workshop, eller bare noen å sparre med? Ta kontakt for å høre hva vi kan bidra med inn til akkurat din virksomhet.

Me snakkes snart!

ME snakkes snart!!