Ofte stilt spørsmål til HR-ekspertene:
Ofte stilt spørsmål til HR-ekspertene:

Ulønnet permisjon etter langvarig sykdom

Ulønnet permisjon etter langvarig sykdom

Spørsmål:

«Jeg har vært arbeidsufør i over ett år og har nå 100 % arbeidsavklaringspenger (AAP).

Samtidig som jeg gikk over på AAP ble jeg oppfordret av arbeidsgiver til å søke ulønnet permisjon i ett år. Det har nå gått 4 måneder siden jeg fikk innvilget permisjon, og jeg har ikke hørt noe fra lederen min i denne perioden.

Jeg har et stort ønske om å komme tilbake i jobb, men er fortsatt usikker på om det er realistisk. Men etter hvert kunne jeg i alle fall tenke meg å teste ut å være litt i jobb. Samtidig opplever jeg at jeg gradvis mister kontakten med arbeidsplassen, og jeg kjenner at lista for å komme tilbake blir høyere for hver dag som går. Uten dialog eller forsøk på å jobbe er jeg også redd for at jeg vil bli sagt opp når permisjonen er over.

Så lenge jeg har ulønnet permisjon er jeg usikker på om jeg kan forvente at lederen min tar kontakt. Jeg er også usikker på om jeg kan forvente å få prøvd meg i jobb når jeg har ulønnet permisjon.»

Compendia svarer:

Jeg oppfatter at du både ønsker og er motivert for å komme tilbake i jobb så fort som mulig, men at det fortsatt er noe usikkert om det lar seg gjøre. Det er uansett bra at du stiller disse spørsmålene.

Du opplyser at du har 100 % AAP. I perioden du mottar AAP skal du, sammen med NAV, få avklart mulighetene dine for å delta i arbeidslivet. Behovet kan være at du trenger bistand til å beholde jobben din, eller skaffe annet arbeid. Uansett vil det kreve dialog med arbeidsgiver, i tillegg til dialogen med NAV.

Oppfordrer til ulønnet permisjon

Vi ser mange eksempler på at arbeidsgiver, særlig arbeidsgivere i offentlig sektor, oppfordrer arbeidstaker til å søke ulønnet permisjon når retten til sykepenger opphører etter ca. ett år. Arbeidsgiver tilbyr kanskje dette av praktiske hensyn, for å skape forutsigbarhet rundt bemanningen. For deg som arbeidstaker vil den praktiske siden av permisjonen være at du ikke må dokumentere fraværet overfor arbeidsgiver i permisjonsperioden. Samtidig viser din sak at den ulønnede permisjonen kan føre til passivitet fra arbeidsgivers side, noe regelverket ikke legger opp til.

Ulønnet permisjon betyr at du er midlertidig løst fra arbeidsavtalen. Du har altså rett til fri fra arbeidet, men arbeidsforholdet består fortsatt. Så lenge arbeidsforholdet består har arbeidsgiver tilretteleggingsplikt, slik det følger av arbeidsmiljøloven § 4-6. Jeg kan også nevne at likestillings- og diskrimineringsloven gir arbeidstaker med funksjonsnedsettelse rett til individuell tilrettelegging av arbeidsplass og arbeidsoppgaver, slik at man kan få eller beholde arbeid.

Dialog og plan for oppfølging

Arbeidsgiver må altså ha dialog med deg, og en plan for oppfølgingen også under permisjonen. Uten dialog kan ikke arbeidsgiver avklare om du kan prøve deg i arbeid. Å forholde seg passiv vil etter min mening ikke være i tråd med arbeidsgivers oppfølgings- og tilretteleggingsplikt, selv om du har ulønnet permisjon.

Selv om det er arbeidsgiver sitt ansvar å ta initiativ til dialog, råder jeg deg til å kontakte lederen din for å be om en samtale. Kanskje du kan foreslå at dere snakkes med jevne mellomrom, eller invitere deg selv på besøk.

Søk råd

Er du usikker på hvordan du bør gå fram, vil jeg anta at veilederen din hos NAV også kan gi deg råd om hvordan du bør gå fram i dialogen med arbeidsgiver. Din kontaktperson hos NAV kan også få i stand et møte.

Fordi regelverket forventer av deg at du medvirker, kan det være fornuftig å sikre dokumentasjon på at du har forsøkt å komme i dialog med arbeidsgiveren din om tilrettelegging.

Picture of Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril er jurist og har mer enn 20 års erfaring innen arbeidsrett og HR-faget.

Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia.

Picture of Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril Johnsgaard

Anne Toril er jurist og har mer enn 20 års erfaring innen arbeidsrett og HR-faget.

Til daglig jobber hun som seniorrådgiver innen arbeidsrett, personal og ledelse i Compendia